Nyheter

Kommunfullmäktige besökte Agnico Eagle

Agnico Eagle

Ledamöter från Storumans kommunfullmäktige har varit på studiebesök på NLC Storumanterminalen och fått information från företaget Agnico Eagle.

Johan Rehnström och Kåre Höglund från Agnico Eagle informerade om företagets verksamhet och politikerna fick en guidad tur i logghallen.

Barsele guldprojekt ligger där skelleftefältet och Guldlinjen möts. Agnico Eagle är beroende av guldpriset och dollarkursen, men understryker på studiebesöket att de är ett stabilt företag som har varit med länge i branschen och vet vad som krävs för denna typ av verksamhet. 

– Det är många faktorer som spelar in för hur mycket guld som behövs för att uppnå lönsamhet. I en av våra gruvor bryter vi 1,5g/t. Men det beror bland annat på kostnader förknippat med brytningen och exempelvis bergets fysiska egenskaper, säger Kåre Höglund.

Agnico Eagle har en gruva i Kittilä i Finland som samexisterar med turismindustrin. Företaget framhåller på studiebesöket att det finns en mycket god infrastruktur i Storuman med tillgängligt fiber och el, något som inte alltid finns på andra ställen i världen där Agnico Eagle har gruvdrift.

Det är internationell spridning på de anställda geologerna i Barsele från Finland, Peru, Storbritannien och nordafrika. De flesta som arbetar på Agnico Eagle är fast anställda och numera också kommunbor som är skrivna i Storuman.

Företaget kompenserar fastighetsägare för intrång och de vill ha bra dialog och kommunikation med markägare. Bland annat har 117 gamla borrrör kapats och flera har täppts till efter önskemål från markägare. Andra bolag har letat guld i området sen 1980-talet. Agnico Eagle kommer därför göra nogranna och resurskrävande undersökningar samt borra djupare än dubbelt så djupt som tidigare för att säkerställa att en eventuell framtida gruvdrift är långsiktigt hållbar.

Studiebesök Agnico Eagle

Publicerad den 28 september 2016