Nyheter

Klimatet i fokus efter Storuman Forever

Besökarna

Storuman Forever har under fem veckors tid sänts på SVT1. I tisdags gick det sista avsnittet och två dagar senare träffades en grupp Storumanbor och några av deltagarna från programmet för att tillsammans diskutera hur vi kan gå vidare mot ett mer klimatsmart och hållbart Storuman. 

Projektledare Erika Arklöf inledde mötet med att berätta om klimatförändringar och hur de kommer att påverka Storumans kommun i framtiden. Hon pratade bland annat om Parisavtalet, carbon law och hur mycket var och en kommer behöva sänka sina utsläpp för att vi ska kunna leva upp till avtalen. 

– Efter en sådan här kall och snörik vinter är det svårt att tänka på klimatförändringar. Det finns rapporter som visar på att det varierar från år till år men den långsiktiga trenden över tid är att vi går mot ett allt varmare klimat, säger Erika Arklöf, projektledare på Storumans kommun. 

I TV-programmet Storuman Forever är transporter en sak som påverkar mångas utsläpp.

– Transporter påverkar mycket nu, men istället för att tänka att du ska minska sju procent varje år kan du tänka att du ska minska 50 procent var tionde år. Och inom tio år kanske du ska byta bil, och då kanske det är aktuellt med att byta till en elbil, säger Erika Arklöf.

Det vi handlar i butikerna och vad vi konsumerar påverkar också klimatet. 

– Det vi gör påverkar ju någon annanstans på jorden. 25 000 liter vatten krävs för att odla den bomull som går åt till en t-shirt. Om vi skulle använda Storumans vatten till bomull för en t-shirt skulle bara vattnet kosta 750 kronor, berättar Erika Arklöf.

Vi bor i en till ytan stor kommun och vi är väldigt beroende av bilen. Men det finns mätningar som visar att ungefär hälften av våra bilresor är kortare än fem kilometer. Att dra in på de korta bilresorna gör stor skillnad i längden. Bostaden är också en källa till koldioxidutsläpp där vi med ofta ganska enkla knep kan göra stora förändringar. 

– Sänk temperaturen inomhus och vänj dig vid att ha det lite svalare. Bra tips är att göra det efter sommaren när du sätter på värmen, att inte höja den så högt. Om du brukar ha 23-24 grader inomhus kanske du kan sänka till 20-21 grader istället, säger Erika Arklöf.

På kvällens möte bjöds det på kaffe och kakor bakade på drav som är en restprodukt efter ölbryggning. Deltagarna fick göra mätningen på klimatkontot.se för att se hur de ligger till med koldioxidutsläpp.

– Klimatkontot är en början, det intressanta kommer efteråt. Hur gör vi Storuman till ett motståndskraftigt och hållbart samhälle för framtiden? Det handlar om att bygga upp trygghet, säger Heidi Andersson som medverkade under kvällens möte.

– Storuman Forever var en elitidrottsatsning med klimatet när vi skickade in idén till produktionsbolaget, men det måste också finnas andra Storumanbor som folk kan identifiera sig med. Några måste vara de som springer först, som Björn och jag. Sen kan andra följa med, fortsätter Heidi Andersson.

 – Vad kan jag göra så att jag fortfarande tycker att det är helt ok i mitt liv. Det handlar mycket om planering också, som att dra in på onödiga bilresor, säger Erika Arklöf. 

Publicerad den 20 april 2018