Nyheter

Klimatanpassningsdag i Hemavan

Hemavan

Klimat och klimatanpassning är viktiga frågor för Storumans kommun. På måndag 21 augusti deltar en delegation politiker och tjänstemän från flera av våra förvaltningar i en klimatanpassningsdag i Hemavan. SMHI finns på plats under dagen och fokus kommer att vara på ras och skred i fjällområden.

Storumans kommun och Lycksele kommun, tillsammans med Länsstyrelsen Västerbotten, deltar i ett SMHI-finansierat klimatanpassningsprojekt under 2017. Som en del i det projektet anordnas en klimatanpassningsdag i Hemavan den 21 augusti med fokus på markstabilitet i fjällområden och alla länets kommuner är välkomna att delta.

Cirka 24 personer från miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen, tekniska avdelningen och kommunstyrelsen deltar i konferensen på måndag. Under dagen kommer deltagarna få information om SMHI:s klimatanpassningsprojekt och Västerbottens framtida klimat av Anna Jonsson och Lotta Andersson från SMHI. Länsstyrelsen kommer berätta om revideringen av den regionala handlingsplanen "Klimatanpassa Västerbotten" som kommer äga rum under hösten.

Sveriges Geologiska Undersökning kommer att dela med sig av erfarenheter kring markstabilitet i fjällvärlden ur ett geologiskt perspektiv samt hur klimatförändringar kan påverka markförhållandena. Därefter ger vi oss ut på exkursion där vi får ta del av hur situationen ser ut i Hemavan, hur man kan läsa av markens stabilitet och vad som kan vara viktigt att tänka på i fjällvärlden kring markstabilitet. 

Publicerad den 17 augusti 2017