Nyheter

Investeringar och utveckling i fokus på Storumandagen på Grand Hôtel

Heidi Andersson och Fia Reisek
Fia Reisek och Heidi Andersson var två av dagens föreläsare.

Investeringar i Hemavan Tärnaby och en fortsatt stark utveckling för Storumans kommun stod i fokus på årets upplaga av Storumandagen på Västerbottensveckorna på Grand Hôtel i Stockholm. Storumans kommun har arrangerat evenemanget i tio år som skapat många nya kontakter och affärsmöjligheter.

För tionde året i rad samlades beslutsfattare, företagare, politiker, investerare och andra personer med koppling till Storuman för en gemensam dag på Region Västerbottens arrangemang på Grand Hôtel. Årets tema för Västerbottensveckorna är smart tillväxt. Storumandagen arrangeras av näringslivskontoret på Storumans kommun och består av en eftermiddag med föreläsningar, diskussioner och seminarier. Evenemanget avslutas med nätverksmingel och gemensam middag.

Årets evenemang inleddes med en tillbakablick på åren som gått sen satsningen på Storumandagen inleddes. Vi har haft många olika föreläsningar men en minnesvärd händelse var när kungen besökte oss för att prata om fiske i Tärnaån 2017. Kommunstyrelsens ordförande Tomas Mörtsell och vice ordförande Karin Malmfjord tog besökarna med på en resa genom de senaste tio åren samtidigt som ett inspirerande bildspel visades för gästerna.

– Den stora höjdpunkten 2017 var att vi fick Hemavan Gondol på plats. Inför kommande år ser jag fram emot beslut om utbyggnad av Storumanterminalen, den är full och vi behöver ännu bättre förutsättningar att frakta gods där. Vi måste också få till ett nytt vattenverk i Hemavan. Vi slår i taket med alla nya fritidshus där och behöver säkra framtidens vattenförsörjning, säger Tomas Mörtsell.

Han pratade också om vikten av att skapa kontakter med människor som kanske inte bor i Storuman men som har en koppling eller anknytning hit.

– Ni som är här har på olika sätt en koppling till Storumans kommun. Kanske kommer några av er som sitter här att bidra till vår utvecklingsresa. Det här är också en väldigt viktig möjlighet för oss att få "input" från er och höra vad vi kan göra bättre, säger Tomas Mörtsell. 

Destination Laisaliden

Laisaliden har fått nya ägare och entreprenören Mattias Önell berättade om vilka planer som finns framöver med att göra Laisaliden till en "destination i destinationen" i Hemavan Tärnaby. Han pratade bland annat om vikten av att få besökare att åka hit året runt, även när det inte är snö.

– Hur får vi folk att åka upp oftare under hela året? Det är en stor nöt att knäcka för oss alla. Produktutveckling, paketering och marknadsföring tror jag är nyckeln. Vi måste hitta annorlunda saker som folk faktiskt bryr sig om. Vi som bor häruppe ser ibland inte skogen för alla träd. Att se norrsken kan vara det största som händer en turist från Japan, men här är det något man säger till ungarna i förbifarten, kolla det är norrsken ute igen, säger Mattias Önell.

De nya ägarna håller på att bygga upp en organisation och struktur och i februari kommer mer nyheter kring Laisaliden.

– Vi har en unik produkt att sälja med Europas sista vildmark. Vi har ett av världens bästa fiskevatten och hela naturen är ett stort skafferi. Samernas rika kulturarv är också en skatt i världsklass. Nu satsar vi på att skapa en helt ny destination här men vi är väl medvetna om att vi tar en stor risk och att det kan gå fel. Det är avgörande att vi tillsammans vågar stötta varandra, säger Mattias Önell.

Filmvisning från Hemavan Gondol

Under eftermiddagen fick besökarna se en film från invigningen av Hemavan Gondol. Hemavan Alpints VD Thomas Ringbrant och styrelseordförande Christian Björklöf fanns på plats. Utvecklingen i Hemavan har gått väldigt snabbt och besökarna lyssnade med stort intresse på David Carlsson från Balticgruppen som pratade om sina kommande investeringar i Hemavan.

– Vi kan använda vår kunskap om stadsutveckling till att utveckla Hemavan. Vi tror på att använda Hemavans utbud av aktiviteter och nu håller vi på med detaljplanearbetet innan vi kan dra igång. Vi har och har haft ett fantastiskt samarbete med Storumans kommun, det vill jag skicka med er som sitter här, säger David Carlsson, vice VD på Balticgruppen.

Flyget behöver smarta lösningar

Erik Bäckman, operativt ansvarig på SAAB Digital Air Traffic Solutions berättade om framtidens smarta lösningar för Hemavan Tärnaby Airport med satsningar på fjärrstyrd flygledning.

– Vi är i början på en ny digitaliseringsperiod och vi måste se till så vi har system som är robusta. Tänk om vi skulle kunna få Hemavan att vara en smart flygplats i framtiden och bli ett centrum för smarta och fjärrstyrda lösningar. Många spottar på flyget nu men jag kan lova er att i framtiden flyger alla. Är vi för unga för att se framtiden? 

Smart tillväxt kräver smart livsstil

Hedi Andersson är mitt uppe i arbetet med att bli #fossilfri2025. I mars börjar programmet Storuman Forever sändas på SVT där Heidi Andersson och Björn Ferry visar på hur man kan leva mer hållbart och klimatsmart tillsammans med ett antal Storumanbor. Heidi var på Storumandagen för att berätta om hur man gör för att minska sina utsläpp. 

– Min målbild med elitidrottskarriären var ett ekologiskt hus, men den här målbilden har med tiden utvecklats till en livsstil. Ska hela världen kunna ställa om borde enskilda individer hinna före. Det stora fokusområden för 2018 är maten. Vi kallar oss för flexterianer. Vi äter kött, men tänker på vilket kött vi äter. Vi tar hand om bär, jagar älg och är självförsörjande på potatis. Vi fick upp växthuset förra året men det blev bara gröna tomater, så nu har jag förätit mig på gröna tomater. Vi får ta nya tag till sommaren, berättar Heidi Andersson. 

Programmet Storuman Forever börjar sändas på SVT1 den 20 mars.

Se fler bilder på Facebook (länk öppnas i nytt fönster)

Publicerad den 29 januari 2018
(Obligatoriskt fält) (Obligatoriskt fält) (Obligatoriskt fält) (Obligatoriskt fält)