Nyheter

Introduktionstermin till arbete i vården

Eleverna på introduktionsterminen tillsammans med vårdlärare Pia Brander.
Eleverna på introduktionsterminen tillsammans med vårdlärare Pia Brander.

Omsorgen behöver hitta nya vägar för att lösa kompetensförsörjningen i framtiden. På Storumans Lärcentrum testas nu en ny modell med en introduktionstermin som ska ge nyanlända bättre möjligheter att komma in på den ordinarie undersköterskeutbildningen. 

Introduktionsterminen är en anpassad början på vård- och omsorgsutbildningen som i ordinarie form är tre terminer lång och går på helfart. Efter avslutad utbildning är du behörig att arbeta som undersköterska.

– Många nyanlända är intresserade av att gå en yrkesutbildning, men för att kunna läsa en yrkesutbildning på helfart behöver de ha kommit ganska långt i sin svenska. Samtidigt vet man att arbete och praktik påverkar språkstudierna positivt, säger Lina Forsebrant, rektor på Storumans Lärcentrum.

Omsorgen kommer under många år framöver att ha stort behov av arbetskraft. Introduktionsterminen är upplagd så att eleverna läser den första kursen i vård- och omsorgsutbildningen som omfattar både teori och praktik ute på en arbetsplats. Parallellt med studier i vård och omsorg läser eleverna svenska på SFI.

De elever som får godkänt betyg i vård och omsorg och har kommit en bit i grundläggande svenska kan därefter söka in till den ordinarie utbildningen som börjar i höst. Då får de lite extra tid på sig att läsa de tyngre kurserna, som till exempel medicin, eftersom de redan läst en av grundkurserna under introduktionsterminen.

– Det här är en målgrupp som vi tillsammans har ett gemensamt ansvar för och måste jobba för att de ska komma ut i arbete. Omsorgen har stora behov av att rekrytera personal, inte minst inför sommaren, säger Pia Brander, vårdlärare. 

Flera elever arbetar redan i omsorgen

En del av eleverna som studerar nu jobbar redan inom omsorgen så de läser teorin och kan validera praktiken. Det är totalt elva elever, varav en är från Sorsele och två från Luspengymnasiet. Introduktionsterminen är ett resultat av samverkan mellan kommunerna, vuxenutbildningen, arbetsförmedlingen och gymnasiet. 

Eleverna har möjlighet till studiehandledning på kvällstid två gånger per vecka. Då hjälps Röbroskolan, vuxenutbildningen och Luspengymnasiet åt för att alla som vill ska ha möjlighet att få hjälp och stöd med sina studier. Handledningen är öppen för alla som studerar i Storuman.

– Introduktionsterminen är ett lyft för Storumans Lärcentrum och vi har fått till bra samverkan med gymnasiet. Omsorgen är oerhört positiva och tar emot alla nya praktikanter eftersom alla behövs. Det är också roligt att se hur glada och peppade eleverna är. De vill jobba och får nu en möjlighet att gå en yrkesutbildning som efterhand kan leda till en tillsvidaretjänst inom kommunen, säger Lina Forsebrant. 

Publicerad den 17 februari 2017