Nyheter

Internationella GIS-dagen

Utsikt längs med E12:an
Vägar, sjöar, fjälltoppar och skog. I ett GIS-system finns det mycket information att få ut som vi kan använda vid till exempel planering av nya områden för fritidshus eller för att ta fram friluftskartor för medborgarna.

Onsdag 15 november är det internationella GIS-dagen. GIS står för Geografiska informationssystem och är bra att använda då man vill visa och sammanföra information från olika källor och presentera dem tillsammans på en karta, exempelvis för att kunna styrka eller påvisa ett annars ”osynligt” resultat eller samband.

De flesta använder idag GIS dagligen utan att tänka på det. De vanligaste applikationerna är söktjänster som till exempel Google maps och hitta.se. Din mobiltelefon i fickan är full med tjänster som bygger på GIS.

En av de första dokumenterade GIS-analyserna gjordes av dr John Snow på 1850-talet i ett kolerahärjat London. Han kartlade var de insjuknade bodde och arbetade och kompletterade med bland annat vattenförsörjningen. På det sättet stängdes den brunn där flertalet smittade hade hämtat sitt vatten från och epidemin började klinga av. (källa: Lars Skog, 2008)  

För den som vill prova på GIS så finns t ex en gratis programvara som heter QGIS och som vi på kommunens mät, kart och GIS-avdelning brukar använda. Lantmäteriet har öppen data som du kan ladda hem. 

Ett tips för att fira internationella GIS dagen är att ladda hem appen MapSwipe, som är ett crowdsourcing-projekt där man hjälper till att kartlägga Africa för att underlätta humanitär hjälp:  http://mapswipe.org/

Publicerad den 15 november 2017