Nyheter

Hjälp till att samla information om fästingar

Fästing

Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) vill ha hjälp med att samla in information om fästingar i norra Sverige. Du kan hjälpa till genom att skicka in fästingar du hittar på till exempel husdjur till SVA.

Klimatförändringen går fortare i norr än i övriga världen och fästingarnas utbredning påverkas av klimatförändringen. Fästingar har nu även setts på renar. Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) ber nu om hjälp med att samla in fästingar från Norrland. Alla fästingar som skickas in till SVA kommer att artbestämmas och därefter analyseras för att undersöka om de bär på smittor.

Ann Albihn, forskare på SVA, hoppas att många skickar in fästingar. insamlingsområdet går från från norr om Dalälven och norrut i landet.

– Gärna så långt norrut i landet som det går att hitta fästingar. Om det visar sig att den inskickade fästingen är av annan typ än vanlig fästing så kommer vi att lämna personligt svar. Svaren kommer så snart artbestämningen är klar. Vi kommer också under senhösten-vintern att redovisa de totala resultaten av insamlingen.

Om du hittar en fästing och vill vara med och hjälpa oss med att samla in information om fästingar gör du på följande sätt:

Först fyller du i ett formulär på SVA:s webbplats. Sedan förpackas fästingen väl i försluten i en plastpåse, i folie, eller i ett rör eller burk med lock. Glöm inte märka förpackningen med samma kod som du själv skriver in på webben. På SVA:s hemsida kan du hämta en kod så att du kan skicka in fästingen utan att betala porto. Insamlingen pågår till den sista oktober. 

Publicerad den 9 juli 2018
(Obligatoriskt fält) (Obligatoriskt fält) (Obligatoriskt fält) (Obligatoriskt fält)