Nyheter

Frukostmöte med psykisk hälsa i fokus

Frukostmöte
Lars-Erik Klasson och Johanna Tyrhäll informerade om projektet DURÅ! på maj månads frukostmöte med Storumans företagare.

Projektet DURÅ! arbetar med att få ungdomar i åldern 16-24 år tillbaka till studier eller arbete. DURÅ! är ett viktigt förebyggande arbete för att bryta isolering och arbeta för psykisk hälsa bland unga. På månadens frukostmöte för näringslivet i Storuman var projektledarna och informerade om verksamheten. 

– Vi har en del ungdomar som inte gör något alls och med DURÅ! ska vi försöka bryta den isoleringen, säger Lars-Erik Klasson, projektledare som också arbetar inom socialtjänsten.

Projektet DURÅ! startade i januari och det är redan ett par ungdomar som gått vidare till praktik och arbete. Målgruppen är unga i åldern 16-24 år som varken arbetar eller studerar. Men DURÅ! handlar om mer än bara studier och jobb. Ungdomarna ska hitta en meningsfull fritid och därför genomförs aktiviteter varje vecka.

– Vi motionerar, simmar och testar olika aktiviteter. Idag ska vi till exempel ha en fotodag, säger Johanna Tyrhäll, projektledare.

– Vissa av ungdomarna hade väldigt svårt att vara i en grupp i början av projektet. Det har hänt så mycket på kort tid. En del var väldigt tillbakadragna i början, säger Lars-Erik Klasson. 

Till DURÅ! kan man själv anmäla sitt intresse men projektledarna arbetar mycket med uppsökande verksamhet. Projektet har en styrgrupp med representanter från bland annat psykiatrin, Sjukstugan, Arbetsförmedlingen och socialtjänsten. Ett nära samarbete med Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och kommunens olika verksamheter är grunden för projektet. 

– Det här är ett förebyggande projekt som ska bryta isoleringen och förhindra att man dras in i något som kan leda till psykisk ohälsa. Vi har koll på ungdomarna och om någon mår dåligt kommer vi att agera, säger Lars-Erik Klasson.

Projektledare Johanna Tyrhäll har gått utbildningen MHFF som står för Mental Health First Aid. Utbildningen handlar om hur du på ett enkelt sätt kan ge första hjälpen till människor i din närhet som mår psykiskt dåligt. 

DURÅ! behöver praktikplatser och välkomnar även lokala företag som vill berätta om sin verksamhet för ungdomarna som deltar. Ungdomarna kommer också att få göra studiebesök på olika arbetsplatser i Storuman. De som deltar har möjlighet till fortsatt kontakt och stöd från projektledarna även om de får arbete eller kommer igång med studier.

DURÅ! finansieras genom projektmedel från bland annat statliga DUA, Delegation Unga i Arbete men nu tittar man på olika möjliga lösningar för hur verksamheten ska kunna fortsätta långsiktigt. 

Publicerad den 5 maj 2017