Nyheter

Frukostmöte med fokus på företagsstöd

Frukostmöte

Mars månads frukostmöte med näringslivet i Storuman hade tema företagsstöd med information från Länsstyrelsen. Storumans kommuns företagare är duktiga på att utnyttja möjligheten att få stöd till utveckling och investeringar, men vi kan bli ännu bättre.

Mötet inleddes med information om betaltjänster. Länsstyrelsen har ett bevakande uppdrag att se till så att grundläggande betaltjänster fungerar. Utifrån ett digitalt perspektiv har tillgängligheten aldrig varit bättre men för den som vill gå in på ett bankkontor och få hjälp med kontanthantering i glesbygden är det svårare. Länsstyrelsen har gjort flera insatser för tillgänglig kontanthantering och tillgänglig dagskassauttag i Västerbottens inland. 

Länsstyrelsen fortsatte sen med att informera om företagsstöd. Storumans företagare är duktiga på att söka företagsstöd. Under 2016 fick 23 företag i kommunen dela på 13,8 miljoner kronor. Totalt fördelades 104 miljoner till 254 företag runtom i landet.

– Företagsstöd ska främja hållbar tillväxt och ökad konkurrenskraft. Sverige är indelat i olika zoner och Storuman tillhör den delen av landet som kan få upp till 50 procent, berättar Emma-Lisa Olofsson, Länsstyrelsen.

Den som söker företagsstöd måste komma igång med sin investering eller projekt inom tre månader. Företagsstöd finns i många olika former anpassade efter företagares olika förutsättningar. 

– Mikrobidrag är ett jättebra bidrag som kan ge ett litet, nystartat företag den lilla "pushen" för att ta steget vidare. Här är vi generösa när vi handlägger ansökningarna. Bidraget går att söka för företag som inte är äldre än två år, berättar Emma-Lisa Olofsson.

Du som företagare kan även få stöd för till exempelvis byggnationer, markarbeten, lokalanpassning och andra fysiska förbättringar i ditt företag. Du kan också få stöd för marknadsföring om du har en ny produkt eller något annat som ska lanseras.

– Vi kan bevilja stöd om du ska åka på en mässa för första gången och då kan du få stöd för resekostnader, kostnader för montern och annat, säger Emma-Lisa Olofsson.

Länsstyrelsen ser gärna att företagare diskuterar sin ansökan med kommunen för att göra den så bra som möjligt och minska handläggningstiderna. Har du frågor och funderingar kring företagsstöd är du välkommen att ta kontakt med näringslivskontoret i Storumans kommun!

Publicerad den 3 mars 2017