Nyheter

Förtydligande angående skolavslutningar

Skolavslutningarna är en festlighet som markerar slutet av en termins hårda arbete. Ibland samlas man hela skolan, ibland i mindre samlingar. Ibland har elever något framträdande, ibland har personal det samma. Ibland sjunger man ”Den blomstertid nu kommer” och ibland sjunger man en låt från årets Idol-vinnare. Ibland är man i en kyrkobyggnad, ibland är man på skolan.

Och faktum är att alla dessa varianter är okej. För när det kommer till hur skolavslutningen ska utformas och var den ska hållas, så är det upp till varje enskild skola och rektor att bestämma detta - så länge man håller sig till de lagar och regler som gäller för skolan.

I Sverige råder åsiktsfrihet och yttrandefrihet, friheter som är skyddade i lag. Därför är det också okej att som privatperson, förälder eller elev att uttrycka den egna åsikten t.ex. om hur man anser att en skolavslutning ska se ut och var den ska hållas. Man kan göra det muntligen eller i skrift, och idag sker det senare ofta på sociala medier. Ibland blir tongången hård då olika åsikter möts och ibland finns förståelse och respekt för varandras åsikter.

Men när det gäller just skolavslutningar så är det upp till varje enskild skola och rektor att bestämma hur skolavslutningen ska utformas och var den ska hållas, oavsett alla olika åsikter som kan finnas i frågan. Att lämna välgrundade önskemål till skolan och rektor är såklart okej, vilket också uppmuntras. Men i slutänden är det skolan och skolans rektor som tar beslutet-

Med det vill vi önska en god fortsättning på det nya året och vi ser fram emot ännu en ny termin då skolorna drar igång igen onsdagen den 9 januari 2019.

För den som vill läsa mer på ämnet så kan man t.ex. läsa Skolinspektionens ställningstaganden och Skolverkets juridiska vägledning där det också finns hänvisningar till aktuella lagrum.

Publicerad den 4 januari 2019