Nyheter

Föreläsning om psykisk ohälsa

Ullakarin Nyberg
Ullakarin Nyberg föreläste för elever på Luspengymnasiet och Röbroskolan och personal inom skolan och socialtjänsten.

Ullakarin Nyberg som nyligen medverkat i SVT:s serie 30 liv i veckan föreläste idag om psykisk hälsa och hur vi tillsammans kan förhindra självmord. Hon träffade elever på Röbroskolan och Luspengymnasiet och föreläste för personal inom skolorna och socialtjänsten.

Ullakarin Nyberg har varit psykiater i många år och hon arbetar nu med suicidprevention i Stockholm och forskar om suicid vid Centrum för Psykiatriforskning. Hon har också skrivit en bok om självmord och medverkat i SVT:s serie 30 liv i veckan.

Föreläsningarna med Ullakarin Nyberg är en del av satsningen B4 där vi i Storumans kommun tillsammans ska arbeta förebyggande mot psykisk ohälsa. Anette Edin-Liljegren är samordnare för arbetet där landstinget, socialtjänsten, skolan, polisen, kyrkor med flera deltar. Arbetet med B4 ska fokusera på "before" den psykiska ohälsan inträffar.

På förmiddagen träffade hon ett antal elever för samtal i mindre grupper om psykisk ohälsa och syn på livet och framtiden. På eftermiddagen föreläste hon för elever på Röbroskolan och Luspengymnasiet samt personal inom skolan och socialtjänsten. 

– Vad kan jag göra? Det finns tusen saker man kan göra och alla kan vi göra något. Tänk på det i alla lägen, att våga fråga. I vår kultur är vi för rädda för att våga fråga när någon har det jobbigt eller mår dåligt, sa Ullakarin Nyberg på föreläsningen.

Ullakarin Nyberg pratar om självmord som en psykologiska olyckshändelser och det kan gå fort när man drabbas av en psykisk olyckshändelse. Därför måste vi bli bättre på att våga prata om hur vi mår. 

– Är det något som lönar sig från det att man är liten så är det att våga prata om sina känslor. "Allt är skit" kanske någon säger och det kan ju betyda vad som helst. Därför måste vi våga fråga så fort vi misstänker att någon mår dåligt, säger Ullakarin Nyberg.

Hon berättade också om hur viktigt det är att prata om konsekvenser av självmord.

– Vad innebär det för vänner och familj om jag tar mitt liv? Vad innebär det för den som körde tåget du hoppade framför? Vi måste våga prata om konsekvenser, säger Ullakarin Nyberg.

Att prata om svåra saker som död och självmord kan kännas jobbigt. Man får hitta sitt eget sätt och öva sig på att prata om det. När någon mår dåligt gäller det att visa vilka andra möjligheter som finns istället för självmord.

– Berätta om hur den här personen berikar ens liv, som en av åhörarna i publiken gav som förslag.

Publicerad den 8 juni 2017
(Obligatoriskt fält) (Obligatoriskt fält) (Obligatoriskt fält) (Obligatoriskt fält)