Nyheter

Fidget spinners stoppas i tullen

I samarbete med Tullverket har Konsumentverket stoppat 30 sändningar med totalt cirka 45 000 fidget spinners under ett fåtal dygn. Sändningarna har stoppats på grund av att leksakerna saknar eller misstänks ha falsk CE-märkning.

Konsumentverket befarar att den höga importtakten kommer att fortsätta. Vi vill därför uppmana företag och personer som har för avsikt att importera så kallade fidget spinners att se till att de uppfyller gällande säkerhetskrav för leksaker.

Fidget spinners klassificeras som leksaker och ska därför vara CE-märkta för att få säljas. Produkterna innehåller i många fall smådelar och är därför inte lämpliga för barn under tre år. Tillverkaren måste därför varna för att leksaken innehåller smådelar på leksaken.    

Konsumentverket har uppmärksammat att spinners som säljs i Sverige i många fall inte är försedda med CE-märkning vilket innebär att de inte får säljas. Att en leksak är CE-märkt innebär att den uppfyller alla krav som lagstiftningen ställer på den. Det är endast tillverkaren av leksaken som får förse leksaken med CE-märket.

Läs mer hos Konsumentverket (länk öppnas i nytt fönster)

Publicerad den 29 juni 2017