Nyheter

Demokratitorget i Storuman

Demokratitorget
Ann-Ci Jonsson, Socialdemokraterna, samtalar med några elever på demokratitorget.

Psykisk ohälsa, skola och fritid var i fokus på demokratitorget som arrangerades av elever på Luspengymnasiet. Politikerna fick möjlighet att under avslappande former prata med ungdomarna som berättade om sin vardag här i Storuman.

Konceptet med demokratitorg bygger på att ungdomarna ska få möjlighet att lyfta angelägna frågor till politikerna, men även att politiker ska få pröva sina tankar och idéer i dialog med kommunens ungdomar. Demokratitorget arrangerades av elever på Luspengymnasiet som själva fått sätta agendan för dagen och bjuda in politikerna. 

–  Jag har som ordförande i fritids- kultur och utbildningsnämnden fått vara med i planeringsarbetet och har genom processen sett elevernas engagemang och förväntan inför den här dagen. Jag hade själv höga förväntningar av demokratitorget och jag är jättenöjd med elevernas upplägg och struktur  för dagen. Jag hoppas att detta blir årligt förekommande och att vi kan bilda ett ungdomsråd som aktivt finns med i det politiska arbetet i Storumans kommun, säger Tina Kerro (FP). 

–  Skolorna ska ju jobba aktivt med demokratifrågor. Det här är ett nytt arbetssätt för oss så det finns en del att förbättra till kommande arrangemang men politikerna är väldigt nöjda med upplägget, säger Inez Abrahamsson, medielärare och tillförordnad rektor på Luspengymnasiet. 

Kommunstyrelsens ordförande Tomas Mörtsell (C) var nöjd med samtalen på demokratitorget.

– Jag vill gärna se fler sådana arrangemang. Det var väldigt konstruktiva diskussioner som tillförde mycket ny energi vilket känns positivt, säger Tomas Mörtsell.

Psykisk ohälsa var i fokus under dagen. När det ämnet skulle diskuteras fick elever och politiker se en film som producerats av elever på Luspengymnasiet. I en enkätundersökning från 2014 har 20 elever svarat att de medvetet skadat sig själva.

– Det tillförde många nya tankar idag. Vi diskuterade bland annat skolan, utbudet av fritidsaktiviteter och psykisk ohälsa. Hur gör man egentligen för att motverka det, och vad kan vi göra för att ungdomarna i Storuman ska må bättre, säger Tomas Mörtsell.

– Vad vill ni att vi ska göra för att motverka psykisk ohälsa? Vi vill ju att ni ska må bra och trivas här i Storuman, säger Maria Gardfall (S)

Resultaten från samtalen kommer nu att sammanställas och följas upp enligt upplägget för demokratitorget.

Publicerad den 6 december 2016