Nyheter

Bra uppslutning på After School

Studenter på After School
Nelly Rönnholm, Martin Rönnholm och Moa Evertsson var nöjda med After School.

Kvällen före Storumandagarna arrangerade Storumans kommun en mingelkväll för studenter, företagare och arbetsgivare i kommunen. Målet var att visa upp vilka möjligheter som finns på arbetsmarknaden här i Storuman och knyta nya kontakter. Det blev en väldigt lyckad kväll med bra uppslutning och minglet fortsatte långt efter att middagen var avslutad.

Många av våra lokala företag har behov av att rekrytera mer personal för att kunna växa och utvecklas. Konceptet After School är ett försök att skapa intresse och informera om karriär och arbetsmarknad som finns här i Storuman. 

– Vi tycker att det är viktigt att berätta om vilka behov som finns på arbetsmarknaden i Storuman. Det händer mycket mer här nu jämfört med för ett par år sen och vi ser hur det hela tiden skapas behov hos företagen, säger Tomas Mörtsell, kommunstyrelsens ordförande.

Tomas Mörtsell pratade bland annat om utvecklingen inom besöksnäringen och hur Hemavan Tärnaby nu är den snabbast växande orten i Sverige norr om Åre. 

– Kompetensförsörjningen är en stor utmaning för företagen, det hör vi på näringslivskontoret hela tiden när vi är ute och träffar företag. Det här är ett försök som vi hoppas kunna fortsätta med framöver i någon form, säger Mona Olovsson, näringslivssekreterare.

Korta företagspresentationer och mycket mingel

Ett antal företag och några av kommunens verksamheter fick under en minut presentera sin verksamhet och vilka behov de ser framöver. 

– Vi har behov av många olika kompetenser och behöver rekrytera inom de flesta områden under kommande år. Man måste kunna väldigt mycket om lite allt möjligt när man jobbar på ett litet ställe och det är jätteroligt. Vi satsar också på att vara en utbildningsmottagning där vi tar emot många studenter, bland annat läkarstudenter som får jobba under handledning. Sjukstugemodellen är speciell för glesbygden och nästa vecka får vi besök av Stefan Lövfen som kommer till oss för att se hur vi jobbar, säger Jennie Härgestam, avdelningschef på Storumans sjukstuga.

Blåsippan fick en ny vikarie under kvällen

Inom kommunens verksamheter finns det också stora behov av rekryteringar.

– Vi söker folk omgående. Inom kommande år behöver vi cirka 10-15 nya förskollärare och nu ska vi dessutom öppna en helt nybyggd förskola till hösten och har stora behov, säger Barbro Åkessson, chef på fritids- kultur och utbildningsförvaltningen. 

Kvällen inleddes med mingel och fortsatte sedan med middag under lättsamma former. Till efterrätten fick alla till uppgift att byta plats och sätta sig med några andra för att nätverka maximalt under kvällen. Upplägget visade sig framgångsrikt.

– Vi har fått en ny vikarie ikväll, säger Sofia Lindberg, enhetschef på demensboendet Blåsippan.

– Jag tycker att det har varit jättebra. Det är bra engagemang här, jag hörde en kille som var här och var arbetslös och nu får man veta att det finns behov av vikarier både på Krysset och på Städakuten. Men det krävs ju också att man själv är lite engagerad, säger Nelly Rönnholm.

Behöver både biologer och turismpersonal

Anders Wenngren, VD på Compia berättade om vilka varierade möjligheter som finns på Compia som har behov av att rekrytera. Han pratade också om det unika som finns i Storuman.

– Vi har en fantastisk livskvalitet häruppe som inte kostar så mycket heller. Här kan du jaga, fiska eller åka skidor utanför dörren. Du kan njuta av tystnaden. Vi har något unikt här, säger Anders Wenngren.

– Känner ni för att bli biologer så finns det möjligheter här i Storuman. Vi arbetar mycket med tillståndsprövningar inom olika typer av miljöfarliga verksamheter och behöver rekrytera i framtiden, säger Mattias Åkerstedt på Miljötjänst Nord. Han driver också ett till företag, Lapland Exclusive som ska satsa på bland annat turism.

– Det finns en mängd möjligheter inom turismen, där det inte är samma krav på grundutbildning. Jag kommer behöva folk som är intresserade av djur och natur och är sociala och vill guida och inspirera turister, säger Mattias Åkerstedt.

Kvällen avrundades med en sammanfattning av Tomas Mörtsell och Karin Malmfjord och många av gästerna valde att sitta kvar och fortsätta prata långt efter att sista kaffekoppen var uppdrucken. 

Publicerad den 29 juni 2017
(Obligatoriskt fält) (Obligatoriskt fält) (Obligatoriskt fält) (Obligatoriskt fält)