Nyheter

Bra resultat för Storumans företagsklimat

Framtidsdagen
Företagsbesök av framtidens arbetskraft under framtidsdagen. Ungdomar från årskurs nio och gymnasiet fick besöka olika företag för att se vilka möjligheter som finns på Storumans arbetsmarknad.

Storumans kommun har förbättrat sitt resultat i SKL:s mätning av företagsklimatet. Vi hamnar på åttonde plats av de totalt 139 kommuner som deltagit i undersökningen av det lokala företagsklimatet under 2016.

Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, har genomfört mätningen Öppna jämförelser Företagsklimat. I den rankas kommunernas service inom myndighetsområdena brandskydd, bygglov, markupplåtelse, miljö- och hälsoskydd, livsmedelskontroll samt serveringstillstånd.

Senaste gången mätningen genomfördes år 2014 hamnade Storuman på plats 144 och hade ett resultat med ett så kallat NKI-värde på 65 i rapporten som kom 2015. Två år senare är vi på plats 8 och har ett resultat med NKI-värde på 80, av totalt 100 som är max. Genomsnittet i Sverige ligger på 70.

Studien bygger på en enkät till de företagare som haft minst ett myndighetsärende med kommunen under 2016. Rapporten undersöker hur nöjda företagarna är med information, tillgänglighet, bemötande, kompetens, rättssäkerhet och effektivitet. 

Storumans kommun nämns i rapporten som en av de kommuner som förbättrat sig mest mellan 2014 och 2016. Bara Gislaveds kommun förbättrade sig mer de senaste två åren av alla deltagande kommuner i undersökningen.

– Resultatet i öppna jämförelser är ett starkt betyg på kommunens arbete med en bra service och ett gott bemötande av kommunens företag. Det finns säkert flera anledningar till det starka resultatet, personligen tror jag att det nära samarbetet mellan förvaltningen och kommunens näringslivskontor är en anledning till det goda resultatet. Att få så här bra betyg av de företag som på olika sätt kommer i kontakt med kommunen sporrar oss att fortsätta arbetet med att bli ännu bättre i vårt arbete, säger Tomas Mörtsell, kommunstyrelsens ordförande.

Publicerad den 25 april 2017