Nyheter

Bra resultat för Storuman som skolkommun

ungdomar

Storuman hamnar på plats 54 i Lärarförbundets årliga ranking av Sveriges skolkommuner. Vi har förbättrat oss med fem placeringar sen 2014 och är nu näst bäst i Västerbottens län, bara Umeå är bättre.

Lärarförbundet rankar varje år alla Sveriges skolkommuner utifrån ett antal olika kriterier. Lärartäthet, resurser till undervisning, andel pedagogiskt utbildade lärare, lärarlöner, högskolebehörighet och andel elever som slutför gymnasiet inom tre år är några faktorer som mäts i undersökningen.

- Det finns en politisk satsning på utbildning i Storuman, vi har resurser och bra lärartäthet som gör att vi hamnar högt. Vi har också en hög andel utbildade lärare och ett gott samarbete med det lokala Lärarförbundet. Vi har dessutom en hög övergång till högskolebehörighet och det visar att våra satsningar också ger resultat, säger Barbro Åkesson, chef för fritids, kultur- och utbildningsförvaltningen. 

Storuman ligger på plats 54 vilket innebär att vi förbättrat oss med fem platser sen mätningen 2014. Vi är nu näst bäst i Västerbottens län. Endast Umeå som hamnat på plats 10 ligger före oss i rankingen.

Rankingen görs efter totalt 14 olika kriterier och är den bredaste i sitt slag. Vellinge kommun som ligger i Skåne är Sveriges bästa skolkommun. Klicka på länken under "relaterad information" för att läsa mer och se hela undersökningen.