Nyheter

Bättre företagsklimat i Storuman

Ali Tiukuvaara
Ali Tiukuvaara är en av Storumans duktiga företagare. Han driver tatuerings- och piercingstudion Stensele Ink Art som lockar kunder från hela Sverige.

Idag kom resultatet på Svenskt Näringslivs enkätundersökning som varje år genomförs bland företagare runtom i landet. Storumans kommun fortsätter att förbättra sitt resultat och ligger över genomsnittet för både Västerbotten och Sverige.  

Enkätundersökningen ligger till grund för den ranking som släpps senare i år men redan nu går det att se att företagarna i Storuman är betydligt nöjdare med kommunens företagsklimat jämfört med föregående år. 

Företagarna får utifrån sina egna preferenser ange hur bra de upplever att företagsklimatet i kommunen är. Betyg sätts på en skala mellan 1 = dåligt och 6 = utmärkt. I Storumans kommun ges i år det totala omdömet 3,54 vilket är en klar förbättring från 2016 då omdömet var 3,29. Snittet i Sverige är 3,36 och snittet i Västerbotten är 3,31.

– Det känns som att vi är på rätt väg. Vi har en hel del arbete kvar att göra men varje dag tar vi små uthålliga steg åt rätt håll, säger Mona Olovsson, näringslivssekreterare på näringslivskontoret i Storumans kommun.

Resultatet från enkätundersökningen används när näringslivskontoret planerar sin verksamhet. För företagarna i Storuman är bättre förståelse hos tjänstemän och politiker, ökad attraktionskraft i kommunen och att vi blir bättre på att stimulera nyetableringar de tre viktigaste områdena att prioritera.

En viktig mötesplats för näringslivet och företrädare från kommunen är företagsfrukostarna som arrangeras cirka en gång per månad på Hotell Toppen. Där träffas företagare, tjänstemän och politiker under avslappande former. varje månad har inbjudna föreläsare som pratar om olika aktuella ämnen. 

På områden som till exempel service, bemötande vid myndighetsutövning, information och upphandlingar har Storumans kommun förbättrat sitt resultat jämfört med föregående år. Skolans attityder till företagande är en punkt vi behöver arbeta med för där får vi något lägre betyg. Men på det stora hela ser det positivt ut för kommunens företagsklimat.

– Vi har jobbat i många år med att förbättra företagsklimatet och det är ett ständigt pågående arbete som aldrig tar slut. Det här är ett kvitto på att vi är på väg mot att bli en ännu bättre företagarkommun, säger kommunstyrelsens ordförande Tomas Mörtsell.

Publicerad den 22 maj 2017