Nyheter

Årsredovisning 2015

Årsedovisningen för 2015 är färdig. Det ser bra ut för Storumans kommun och vi når vårt överskottsmål med cirka 8 miljoner kronor. Det innebär att vi har möjlighet att fortsätta hålla bra kvalitet på våra verksamheter och välfärdstjänster. Överskottsmålet är också viktigt för att vi ska klara oss även i sämre tider.

– För fjärde året i följd når vi vårt överskottsmål med ett resultat på cirka 8 miljoner kronor per år. Med ett resultat på 8 miljoner kronor per år finns det marginal att bedriva verksamheterna på likvärdig nivå även i sämre tider. Den goda och stabila kommunala ekonomin gör också att vi kan fortsätta att leverera kommunala välfärdstjänster med god kvalitet och efterfrågad kvantitet till våra kommuninvånare, säger koncernchef Peter Persson.

Överskottet ligger i nivå med budget, dvs 8,1 miljoner kronor, vilket motsvarar det mål som Sveriges Kommuner och Landsting, SKL har satt om ett resultat som motsvarar 2 procent av skatter och statsbidrag.

– Att vi återigen redovisar ett positivt resultat, är ett resultat av ett konsekvent arbete med att ha en god kontroll på kommunens verksamhet. Det betyder också att vi inte står inför de nedskärningar i verksamheten som flera jämförbara kommuner har att hantera. I stället har vi förutsättningar att möta morgondagens utmaningar bland annat när det gäller nyproduktion av bostäder och investeringar i VA, gator och vägar och bredband, säger kommunstyrelsens ordförande Tomas Mörtsell.

En del av förklaringen till kommunens resultat är att befolkningen inte minskar i den takt den historiskt gjort, utan i stället verkar plana ut. Detta har en direkt effekt på de skatter och statsbidrag som stora delar av den kommunala ekonomin baseras på.

Årsredovisning 2015 (pdf 958 kb, öppnas i nytt fönster)

 

Publicerad den 29 april 2016