Nyheter

Utsläpp i Tärnaby

Det har skett ett utsläpp av dieselolja till avloppsledningsnätet i Tärnabys östra del. Utsläppet har förts med övrigt spillvatten till avloppsreningsverket och uppmärksammades vid reningsverket lördag den 11 oktober.

Utsläppet är stoppat och saneringsarbetet påbörjades under lördagen. Den största delen av utsläppt mängd ser ut att ha nått reningsverket där det tagits omhand och saneringen fortsätter till dess inget finns kvar. Även viss del av tillgängliga ledningarna har spolats och sugits ur.

Eftersom diesel är lättare än vatten är det relativt lätt att sanera mindre mängder vid reningsverket. Som det verkar i dagsläget har en ytterst liten mängd dieselolja följt med det renade vattnet ut i sjön Gäutan. Räddningstjänsten har som försiktighetsåtgärd lagt ut saneringslänsar i sjön.

Diesellukt kan finnas kvar ett tag i ledningssystemet men ventileras bort naturligt. Om du känner diesellukt ute (öster om reningsverket) kan det komma från närliggande brunn. Om du känner diesellukt inne i ditt hus bör du först se över alla vattenlås så de är fulla med vatten, och om problemet kvarstår bör du kontakta en VVS-installatör. Det är alltså inte naturligt att gaser/lukter från avloppsledningsnätet ska komma in i hus.