Nyheter

Storuman visar vägen med sopsortering

Bruna och gröna soptunnor

Västerbottens kommuner har granskat vad som slängs i hushållssoporna. Genom en plockanalys har flera ton hushållsavfall analyserats ner till minsta bananskal och mjölkkartong. I Storuman har vi lyckats bra med sorteringen av glas.

Initiativet till granskningen av Västerbottens sopor togs av Samrådsgrupp avfall som drivs  av Region Västerbotten och samlar länets kommuner kring avfallsfrågor.. Flera ton hushållsavfall har samlats in ur soptunnorna runtom i länet som sedan analyserats i en plockanalys som visar exakt vad folk har lagt i sina soppåsar.

Resultatet visar att boende i Västerbottens kommuner är bäst på att sortera komposterbart avfall rätt. Plockanalysen visar att Storuman har lyckats extra bra med sortering av glas, vilket hänger ihop med att vi har en viktbaserad taxa för hushållsopor. 

- Det är trevligt att se att vårt beslut att införa viktbaserad taxa ger resultat vilket i slutändan gynnar kunden, säger Debora Jonsson, teknisk chef på Storumans kommun.

- Exemplet visar att beslut i en kommun kan påverka människors beteenden, även för den del som varuproducenterna har ansvar för. Kommunen känner sina invånare och vet vilka faktorer som gör bäst för både den personliga och samhälleliga ekonomin, säger Ewa-May Karlsson, regionråd i Västerbotten till tidningen Västerbottens hållbarhetsvecka.