Nyheter

Information om Storumanterminalen

Arbetet med Storumanterminalen har gått framåt under 2015. Flera viktiga steg har tagits i utvecklingen av verksamheterna på terminalområdet.

SCA Skog ska köra transporter sex dagar i veckan

Storumans kommun och SCA Skog har ingått avtal om användning av Storumanterminalen för lagringsplats av skogliga råvaror. SCA Skog har tidigare transporterat timmer och massaved från järnvägsterminalen i Vinlidsberg ner till industrierna vid kusten.

Med det nya avtalet med Storumans kommun kommer Vinlidsberg läggas vilande och alla transporter utgår istället från Storumanterminalen. SCA Skog kommer nu på lång sikt att kunna bedriva terminal- och lastningsverksamhet på Storumanterminalen.

SCA Skog och Storumans kommun är överens om att gemensamt arbeta för utvecklande av järnvägs- och terminalverksamheter i Storumanområdet. Det här är en mycket viktig del i den fortsatta utvecklingen av det lokala näringslivet i Storuman och ett mer effektivt utnyttjande av regionens skogsresurser.

Ägandeförhållandet på terminalen i Vinlidsberg

Det har ställts frågor om ägandeförhållandet på terminalen i Vinlidsberg. Terminalen i Vinindsberg ägs av SCA. Storumans kommun eller NLC Storuman (driftbolag för Storumanterminalen) har inte köpt och driver inte frågan om att köpa terminalen av SCA.

Storumans kommun har förvärvat mark på tidigare Biostor-området

Storumans kommun har förvärvat en del av det tidigare Biostor-området av Skellefteå Kraft. Anledningen är att vi vill förstärka och utveckla verksamheten på Storumanterminalen. 

Förvärvet omfattar inte fabrikslokalen och tillhörande anläggning som kommer att hanteras i särskild ordning av Skellefteå Kraft. Storumans kommun har förvärvat ett område på cirka 3,95 hektar med tillhörande byggnader och våg- och mätstation samt även tillhörande kontorslokal.