Nyheter

Gränsöverskridande kulturprojekt

Atoklimpen
Atoklimpen är samernas heliga fjäll och ligger i ett kulturreservat. Foto: Sinnesbilden - Anna-Lena Sahlman

I veckan träffades företrädare från kommuner, organisationer och föreningar i Sverige och Norge för att planera inför en kommande ansökan till ett projekt som ska utveckla fjällvärlden kring Okstindanes nationalpark, Atoklimpens kulturreservat och Vindelfjällens naturreservat. 

Projektidén är ett så kallat Interreg-projekt som bygger på gränsöverskridande samarbete mellan kommuner, organisationer och föreningar i Sverige och Norge. Med på mötet var representanter från Storumans kommun, Hemnes kommune, Hatfjelldals kommune, Länsstyrelsen Västerbotten, Nordlands forskning, sametinget och flera andra föreningar och organisationer. 

Projektansökan kommer att utformas så att Hemnes kommune blir projektägare på den norska sidan och Storuman blir projektägare på den svenska sidan. Projektet ska inventera natur- och kulturvärden i Okstindanes nationalpark på norska sidan samt Vindelfjällens naturreservat och Atoklimpens kulturreservat. 

Tanken är att jobba enligt ett norskt "park-koncept" som bygger på att se människan som en del av landskapet, i dåtid, nutid och framtid. Besöksplanering är en del av samhällsplaneringen enligt konceptet. Det som får människor att resa till en plats och är också samma värden som får människor att vilja bo där. I projektet ska "platskänslan" stärkas så att besökare och bofasta kan ta del av upplevelser och erfarenheter på nya och intressanta sätt. 

Nu går arbetet vidare mot en projektansökan till Botnia-Atlantica.