Nyheter

Futurize fixar framtiden på Röbroskolan

Röbroskolan i Storumans kommun har påbörjat ett projekt som heter Futurize – energi för framtiden. Eleverna jobbar med det på ”elevens val” och det är ungefär 20 elever från årskurs 7,8 och 9 som jobbar i projektet.

Hittills har eleverna jobbat med att hitta arbetsområden som är aktuella för Röbroskolan, de har tagit fram en handlingsplan för hur de ska jobba och vem som ska kontaktas. De har även varit på studiebesök på kommunhuset i Storuman för att lära sig mer om kommunpolitik och hur kommunens organisation är uppbyggd. Röbroskolan har valt att jobba med avfall, energianvändning och transporter.

I Futurize lär sig lärarna och eleverna först om hållbarhet, förnybar energi och miljöfrågor. Sedan får eleverna jobba med och välja de hållbarhetsfrågor som känns viktiga för dem och föreslå hur de ska minska sin miljöpåverkan.

Eleverna ska förhandla med Storumans politiker

Eleverna får också föreslå hur en del av besparingarna från olika åtgärder, till exempel minskad energianvändning eller matsvinn, ska gå tillbaka till dem själva. Besparingarna kan exempelvis gå till ett åtgärder på skolan eller en studieresa. 

Därefter ska en grupp elevrepresentanter förhandla om de framtagna förslagen med några av Storumans politiker. Målet är att komma fram till ett så kallat Framtidsavtal. Avtalet kan även rymma ett antal åtgärder som politikerna ska genomföra, till exempel att utreda förbättrad kollektivtrafik eller bygga nya cykelbanor.

Futurizeprojektet har tagits fram av Norrbottens energikontor (NENET) med finansiering från Energimyndigheten. 

Nenet logga                 Energimyndigheten logga