Nyheter

FKUN besökte Futurize på Röbroskolan

Futurize bild
Politikerna i Fritids- kultur och utbildningsnämnden tillsammans med eleverna som arbetat med Futurize på elevens val.

Politikerna i fritids- kultur och utbildningsnämnden besökte på torsdagen Röbroskolan för att träffa eleverna som arbetat med Futurize på elevens val under vintern. Nu är det snart dags att skriva på kontraktet för eleverna och politikerna.

En grupp elever på Röbroskolan har som elevens val arbetat med projektet Futurize där de har fått lära sig praktiska sätt att göra samhället mer hållbart. Arbetet har utgått ifrån elevernas egen vardag på skolan. Ett av målen med projektet är att skriva ett kontrakt med lokala politiker. Om eleverna uppfylller sina åtaganden så förbinder sig politikerna att till exempel låta besparingen som eleverna gör när matsvinnet minskas gå tillbaka till Röbroskolans verksamhet. 

- För att arbetet ska lyckas måste alla hjälpas åt och därför är det så bra att vi från nämnden är med och lyssnar på era presentationer idag, säger Tina Kerro som är ordförande i fritids- kultur och utbildningsnämnden. 

Energianvändning, matsvinn, transporter, källsortering och den fysiska miljön har stått i fokus.

- Vi har till exempel gått energirunda på skolan där vi gått runt och kollat upp vad som slukar energi, berättar Jennifer Jonsson. 

Efter presentationerna fick politikerna i nämnden en gå en rundvandring på Röbroskolan. Nästa vecka ska kontraktet skrivas på och då påbörjas arbetet med att genomföra idéerna. Matsvinnet ska vägas och eleverna ska bland annat jobba för att göra vägen till och från skolan och närliggande bostadsområden säkrare. Det gynnar hela samhället, inte bara eleverna på Röbroskolan. Planen är också att nämndsordföranden ska delta på elevrådsmötena ett par gånger varje år för att politiker och att projektidéer ska bollas med eleverna.

Relaterad information