Nyheter

Examensarbetet Mitt Tärnaby

Hanna Weinmar och Signe Lindgren
Hanna Weinmar från Boden och Signe Lindgren från Tärnaby är nöjda med arbetet "Mitt Tärnaby".

Signe Lindgren och Hanna Weinmar har under sista året på utbildningen mediedesign på Luleå Tekniska Universitet arbetat med projektet "Mitt Tärnaby". Resultatet av deras arbetet visar att det finns en stor potential för utveckling i Tärnaby.

Hanna och Signe har arbetat med en metod som kallas för "participatory design" som innebär att slutanvändaren, i det här fallet invånarna i Tärnaby, är med under hela arbetsprocessen. I en förstudie undersöktes vad Tärnaborna tycker är bra, vad som är dåligt och vad som kan förbättras i samhället.

Tärnaby har under en längre period haft problem med att det upplevs som att utvecklingen står stilla och att inget händer. Efter förstudien och workshopen som genomförts har det visat sig att det finns massor med goda idéer om hur Tärnaby kan utvecklas och bli ett blomstrande samhälle igen.

- Tärnabornas egna tankar och åsikter har lagt grunden till allt vårt arbete, säger Signe Lindgren.

En skattkista av idéer

Slutprodukten har bland annat blivit en prototyp till en hemsida där Tärnaborna ska kunna kommunicera och dela idéer med varandra. Hanna och Signe har tagit fram ett förslag till en egen logotyp för Tärnaby .

- Det ska finnas plats för både knasiga och konkreta idéer. Tanken är att det ska bli som en skattkista av idéer gjorda av Tärnaborna själva, säger Hanna Weinmar.

En del av examensarbetets slutprodukt är också ett utbildningsmaterial som kan användas till att utveckla andra byar med den metod som Signe och Hanna jobbat med i Tärnaby.

Hela uppsatsen hittar du genom att klicka på länken under "relaterad information".