Nyheter

Miljöåtgärder för Svärtträskgruvan

Naturvårdsverket har beviljat 70 miljoner kronor för sanering av Svärtträskgruvan som gick i konkurs 2007. Dagbrottet ska nu fyllas igen.

Svärtträskgruvan gick i konkurs 2007. Sedan dess har ingen malm brutits medan mineral lakats ut i närliggande vattendrag. Konkursförvaltaren har bedrivit vattenrening med konkursboets resurser men anläggningen är i dåligt skick.

Bristerna i anläggningen har medfört förhöjda zinkutsläpp som ligger över den så kallade kvalitetsnormen, vilket Storumans kommun har varit starkt kritiska till. I och med Naturvårdsverkets senaste beslut som ligger i linje med tillsynsmyndighetens undersökning ser det nu ut att gå mot det bättre.

– Vi har tillsammans med Länsstyrelsen sökt en lösning för miljöfrågan som kopplas till Svärtträskgruvan. Det är glädjande att vi nu lyckats lösa den frågan, säger kommunstyrelsens ordförandeTomas Mörtsell.

Besluten från Naturvårdsverket i korthet:

21 maj 2014 togs beslut om 14 miljoner kronor till ett nytt reningsverk eftersom reningsanläggningen i Svärtträsk inte bedömdes klara den reningseffekt som tillståndet kräver.

12 september 2014 togs beslut om ytterligare 56 miljoner kronor till efterbehandling av Svärtträskgruvan under 2015 och 2016. 16 miljoner kronor ska användas till tömning av sedimentationsdammen samt deponering av slam med kvalificerad täckning och 40 miljoner ska användas för att återfylla dagbrott med gråberg samt kvalificerad täckning.