Vattentäkter och vattenverk

Här kan du skicka din fråga, synpunkt eller klagomål
Om du vill vara anonym kan du välja att inte fylla i din e-postadress.
Ansvarig förvaltning

Kommunstyrelsen
Blå vägen 242
923 81 Storuman
Telefon: 0951-140 00 (kundtjänst)
E-post: ks@storuman.se

Ansvarig nämnd
Ett vattendrag på vintern

En vattentäkt är den källa ifrån vilken man tar vatten för att göra dricksvatten. Det vattnet kallas råvatten och är det vatten som efter behandling i vattenverket kan levereras som ett godkänt dricksvatten. Här kan du läsa mer om vår kommunala vattenförsörjning.

Vilka olika steg av rening vattnet måste behandlas med beror på vilken kvalitet vattnet har från början. Varje vattenverk har sin egen process.

Ett riktigt bra grundvatten behöver ingen rening eller behandling utan kan pumpas direkt ut på ledningsnätet. Det är ofta så det fungerar om man har en egen brunn hemma. Då behandlas oftast inte vattnet alls.

Använder man sig av ett ytvatten från till exempel en sjö krävs det ofta fler reningssteg för att till exempel ta bort partiklar.

Kommunala vattentäkter och vattenverk

Det finns två olika typer av råvattentäkter som nyttjas för dricksvatten i Storumans kommun. De allra flesta vattentäkterna utgörs av grundvatten som pumpas upp ur grundvattenakvifärer i marken eller berget.

I vår kommun är ca 2500 fastigheter ansluta till kommunens vattenledningsnät. Vattenverken producerar varje år tillsammans ca 835 000 kubikmeter dricksvatten.

Vi använder mest vatten morgon och kväll. För att kompensera dessa variationer i förbrukningen finns reservoarer ute på nätet. För att nå även höglänta områden finns även ett antal tryckstegringsstationer.

Behandling av vatten

Med utgångspunkt från råvattnets kvalitet behandlas vattnet i vattenverket för att klara de krav som livsmedelsverket ställer på godkänt dricksvatten. Mest handlar det om att pH-värdet höjs. Klorering är vanligtvis endast nödvändig där beredning sker av ytvatten för att vattnet ska vara fritt från bakterier.

Provtagning

Vi tar många prover på både råvatten och dricksvatten för att analysera kemiska och bakteriologiska parametrar. Läs mer om detta på sidan Dricksvattnets kvalitet.

Vattenskyddsområden

Runt de områden där kommunen tar ut dricksvatten ska det finnas vattenskyddsområden. Dessa är till för att förhindra att vattnet förorenas.

Vi måste alla skydda naturen och vattnet. Inom ett skyddsområde är det ännu viktigare. De som bor och vistas där måste vara extra försiktiga. Om en olycka som hotar vattentäkten inträffar skall detta omedelbart anmälas till SOS Alarm.

Vattenskyddsföreskrifter

Inom ett skyddsområde gäller särskilda regler, skyddsföreskrifter, men även annan lagstiftning skyddar vårt dricksvatten. Regler finns bland annat för:

  • hantering av petroleumprodukter och andra kemiska produkter
  • jordbruk och trädgårdsbruk
  • skogsbruk
  • avloppsvatten och avfall
  • schaktning och täktverksamhet
  • energianläggningar och enskilda grundvattentäkter
  • fordonstvätt och bil-/maskinvård

Nya vattenskyddsområden

Vi arbetar med att se över vattenskyddsområdena utifrån ny lagstiftning.