Varje droppe räknas

Här kan du skicka din fråga, synpunkt eller klagomål
Om du vill vara anonym kan du välja att inte fylla i din e-postadress.
Ansvarig förvaltning

Kommunstyrelsen
Blå vägen 242
923 81 Storuman
Telefon: 0951-140 00 (kundtjänst)
E-post: ks@storuman.se

Ansvarig nämnd
Illustration som visar vad man får och inte får slänga i toaletten

Vad du häller i vasken eller spolar ner i toaletten känns kanske bara som en droppe i havet - men den droppen gör skillnad. Vårda din droppe, med ansvar och kärlek. Den ska ge liv åt många generationer framöver.

Tänk på miljön när du spolar! Allt vatten går runt i ett evigt kretslopp. Men många tror att man kan använda toaletten och avloppet för att bli av med kemikalier, till exempel lacknafta, aceton och liknande. Det blir man inte!

Allt sprids

Det är bara det som kommer från kroppen och toalettpapper som får spolas ned i avloppet. Spola därför inte ner sådant som är skadligt för miljön eller vattnet som sedan ska bli dricksvatten.

Pee, poo and toilet paper

En våtservett i toaletten kan leda till trafikstockning på väg till förskolan! Skottska Scottish Water har inom en stor kampanj gjort tre trevliga filmer, du finner dem i länk till höger.

Reningsverken klarar inte allt

De kemikalier vi spolar ut i toaletter och avlopp försvinner inte utan sprider sig i våra vattendrag. Våra reningsverk klarar bara av att bryta ner biologiskt nedbrytbara ämnen. Kemikalier hör inte dit.

Val som gör skillnad

  • Använd inte toaletten som soppåse.
  • Ställ in en papperskorg i badrummet för bindor, tamponger, tops, hår, tandtråd och annat som kan hamna i toaletten.
  • Överblivna läkemedel ska inte spolas ner i avloppet, det lämnar du tillbaka till något apotek.
  • Spola aldrig ned tobak i toaletten. Tobak innehåller giftigt kadium. Lägg istället tobaken i det brännbara hushållsavfallet. (Se till att det inte finns glöd kvar.)
  • Häll inte kattsand i avloppet. Lägg den i det brännbara hushållsavfallet istället.
  • Häll inte lacknafta, nagellack, färgrester och annat farligt avfall i avloppet utan sådant ska lämnas till en miljöstation.
  • Använd inte starka rengöringsmedel. Du får bort det mesta med såpa eller diskmedel.
  • Spola inte ner matavfall i avloppet utan släng det i soporna om du inte har en kompost.
  • Häll inte matolja och fett i diskhon. Oljan och fettet stelnar i rören, då blir det lätt stopp och översvämning. Torka ur stekpannor och kastruller med hushållspapper och släng det i soporna. Häll tillbaka den begagnade oljan i flaskan och lämna till miljöstationen.
  • Undvik hygienartiklar, t ex tandkräm, som innehåller triclosan.
  • Om du färgar håret hemma, färga om möjligt inte håret med starka kemikalier om det finns miljövänligare alternativ.
  • Använd kadmiumfria konstnärsfärger om du målar tavlor.
  • Tvätta inte bilen på gatan utan använd en tvätthall. Vid enstaka avspolning kan du ställa dig på en grusplan eller gräsmatta men se till att du står långt ifrån vattendrag, dagvattenbrunnar och dricksvattenbrunnar.

Tänk även på att det är skillnad på papper och papper. När toalettpapper blir vått löses det upp i små, små flagor. Pappersnäsdukar däremot är, liksom hushållspapper, så kallat våtstarkt papper. Det går inte sönder på samma sätt när det blir blött utan flyter omkring som ark. Detta kan orsaka stopp både inom en fastighet och i kommunens ledningsnät och pumpstationer. Du kan testa själv genom att ta fram två glas och sätt toalettpapper i det ena och hushållspapper eller en näsduk i det andra. Fyll sedan på med vatten och rör om. Vad händer?

Farligt avfall

Lösningsmedel, färgrester, olja, avfettningsmedel, lim med flera kemikalier är alla exempel på farligt avfall som absolut inte får spolas ner i avloppet!

Du kan läsa mer om vad du ska göra med ditt farliga avfall på sidan Farligt avfall.

Rengör miljövänligt

Choklad-, frukt- och vinfläckar? Med diskmedel, såpa och någon svag syra (till exempel citron- eller ättikssyra) klarar man de flesta fläckar och även rengöringsbehov i hemmet.

Försök i första hand med snälla medel innan kraftigare produkter används. Använd gärna miljömärkta rengöringsmedel. Undvik produkter som innehåller klor (kemisk beteckning Cl) och klorföreningar. Fler tips om fläckborttagning från kläder och rengöring av ytor får du under Relaterad information till höger.