Fettavskiljare

Här kan du skicka din fråga, synpunkt eller klagomål
Om du vill vara anonym kan du välja att inte fylla i din e-postadress.
Ansvarig förvaltning

Kommunstyrelsen
Blå vägen 242
923 81 Storuman
Telefon: 0951-140 00 (kundtjänst)
E-post: ks@storuman.se

Ansvarig nämnd

Kommunen tar hand om och renar avloppsvatten från hushåll och företag. Ledningsnätet är inte dimensionerat för stora fettutsläpp vilket medför att vi har problem med igensättning av ledningar på grund av fettutsläpp från bland annat restauranger.

När avloppsvattnet kyls ner i ledningsnätet stelnar fettet och fastnar på rörväggarna i avloppsledningarna, vilket kan orsaka avloppsstopp. Problem med bildandet av illaluktande och giftigt svavelväte uppstår även när fett fastnar i ledningarna.

Verksamheter med fetthaltigt avloppsvatten ska därför installera fettavskiljare för att rena avloppsvatten innan det når ledningsnätet.

Avloppsstoppen kan medföra stora kostnader för renspolning och ersättning till fastigheter som drabbats av översvämning. De som hanterar fett och matolja dagligen i sin verksamhet bör känna till detta då de kan bli skadeståndsskyldiga vid felaktig hantering som orsakar dessa stopp.

Fettavskiljare är dimensionerade att ta emot fetthaltigt vatten, inte stora fettmängder momentant. Vegetabiliskt fett som stekfett, frityr- eller inläggningsolja ska samlas upp i behållare som lämnas till återvinningscentral eller hämtas av återvinningsföretag.

Verksamhet som ska ha avskiljare för fett och slam

Generellt behövs fettavskiljare för lokaler där mat/livsmedel tillagas eller bereds. Nedanstående verksamheter är exempel där fettavskiljare behövs:

  • restaurang
  • hotell, värdshus
  • gatukök/grill-/kebab-/hamburgerbar
  • café
  • större livsmedelsaffär
  • anläggningar för grillning, ugnsstekning och stekning
  • storkök
  • catering
  • charkuteri
  • skola, förskola eller äldreboende.

Standard och dimensionering

Fettavskiljare är en så kallad fast installation och därmed ansvarar fastighetsägaren för installation och funktion av fettavskiljaren. En godkänd fettavskiljare ska vara utformad enligt standarden SS-EN 1825-1. Den ska dimensioneras enligt standarden SS-EN 1825-2 eller efter antal matportioner enligt tyska normen DIN 4040, se tabell nedan.

I DIN 4040 anges att antalet sittplatser i lokalen multiplicerat med tre (antal sittningar) ger antalet portioner.

Dimensionering enligt DIN 4040

Matportioner
per dag
Normalstorlek
för avskiljare (l/s)
Upp till 200 2
201 - 400 4
401 - 700 7
701 - 1000 10
1001 -> special

Det vattenflöde som verksamheten genererar får inte överstiga fettavskiljarens kapacitet. Till avskiljaren ska verksamhetens vaskar, diskmaskiner och golvbrunnar anslutas. Övrigt avlopp som till exempel toalettavloppsvatten får inte anslutas till avskiljaren.

Kontakta en rörfirma eller en VVS-konsult för att få hjälp med dimensionering av fettavskiljaren.

Tömning och kontroll

Fettavskiljare kräver regelbunden tillsyn och tömning för att den ska fungera. Tömning ska alltid ske så ofta att avskiljaren fyller avsedd funktion. För att upprätthålla funktionen på fettavskiljaren ska den återfyllas med vatten efter tömning. 

Fastighetsägaren ansvarar för anläggningens skötsel och underhåll. En regelbunden kontroll av fettavskiljaren är nödvändig för att se om den fungerar som den ska.

Bygganmälan

Observera att en anmälan enligt plan- och bygglagen måste lämnas in till miljö- och samhällsbyggnadskontoret vid nybyggnad eller väsentlig ombyggnad inom en befintlig fastighet. 

Relaterad information